Kohti terveellisempää elämää

Terveellisen elämän resepti on melko laaja ja se kattaa monta eri osa-aluetta. Tämän vuoksi moni meistä toivoo elävänsä terveellistä elämää, mutta ei oikein edes tiedä mistä aloittaa. Koko elämää ei voi kertaheitolla laittaa kuntoon, tai toki voi yrittää, mutta juuri tämän vuoksi moni epäonnistuu jo heti alkumetreillä. Alle olemme koonneet muutamia vinkkejä, joiden avulla voit aloittaa pienistä askelista terveellisen elämän suhteen. Olemme keskittyneet toki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, mutta näillä vinkeillä pääset alkuun sen suurempia muutoksia tekemättä, jonka jälkeen on helppo jatkaa elämäntapojen parantamista.

Ruokavalion muutos

Olipa ruokavaliosi minkälainen vain, on terveellinen elämä melko helppoa aloittaa ruokavalion pienillä muutoksilla. Ensimmäinen asia on lisätä ruokavalioon kasviksia ja terveellisiä ainesosia, kuten vaikkapa kalaa. Yksi loistava tapa on alkaa pitämään vaikka muutama päivä viikossa, jolloin keskittyy vain enimmäkseen kasvisten syöntiin. Näin kasvikset tulevat luonnollisella tavalla osaksi ruokavaliota, eikä muutos tunnu liian radikaalilta. Lisäksi on hyvä lisätä veden juomista, ja jos on tottunut juomaan mehuja tai virvoitusjuomia, voi edes osan niistä korvata lasillisella vettä päivän aikana. Limut ja mehut ovat melko epäterveellisiä ja täynnä sokeria ja turhia kaloreita.

Liikunta

Jos et liiku lähes ollenkaan, on liikuntaa hyvä alkaa lisäämään aivan arkisilla tavoilla, kuten esimerkiksi kävelemällä kauppaan, töihin tai vain lähtemällä lyhyelle iltalenkille. Matkan ei tarvitse heti alkuun olla pitkä, mutta kunto nousee liikkuessa nopeasti, ja kun huomaat jaksavasi aina paremmin ja paremmin, on lenkin pituutta helppoa lisätä hiljalleen.

Tärkeintä on kuitenkin löytää itselle se liikuntamuoto, josta todella nauttii. Kaikilla meillä on jokin asia mistä pidämme, oli se sitten vaikka juuri kävely, uinti tai ihan joku muu muoto. Kunhan liikkuu jollakin tavalla, on se tärkein asia. Myös venyttelyä on hyvä harrastaa mahdollisimman usein. Näin pysyt vetreänä ja lihakset liikkuvat tälläkin tavoin.

Mielen huolto

Suuri osa-alue terveellisessä elämässä on pitää huolta myös mielestä. Elämme stressaavassa ja kiireisessä maailmassa, joka tarkoittaa sitä, että moni meistä elää jatkuvassa stressitilassa. Mielemme kaipaa myös huoltoa ja tämä onnistuu esimerkiksi meditoimalla tai vain tekemällä asioita, joista pidämme, kuten lukemalla tai elokuvia katsomalla.